Wat is het ENEC certificaat?

 

ENEC is een afkorting voor European Norm Electrical Certification. Het een Europees veiligheidscertificaat voor verlichting, armaturen (behuizing van een lamp) in ons geval COB kweekverlichting.

Keurmerk voor de gehele EU                      

 

De klanten en gebruikers van producten met het ENEC keurmerk krijgen een veilig product waarvan de kwaliteit is vastgesteld en regelmatig wordt gecontroleerd. Het ENEC keurmerk is een keurmerk voor de gehele Europese Unie.

 

Toegang tot grote delen van Europa

 

ENEC biedt toegang tot de markten in de EUO, maar ook tot EFTA (Europese Vrijhandelsassociatie EVA) en in steeds grotere mate tot Oost-Europa. Hierdoor hebben klanten en organisaties de zekerheid dat de producten door een onafhankelijk testinstituut zijn geïnspecteerd en aan deze essentiële norm voldoen.

 

Losse onderdelen/type goedkeuring

 

In een ENEC gecertificeerd product kunnen er producten verwerkt zijn die elk afzonderlijk ENEC gecertificeerd zijn. Bij het samenstellen, assembleren of samenbouwen van deze producten tot één bepaald product schrijft de norm voor dat het samengestelde product als geheel moet worden getest, om te weten of het samengesteld product nog steeds voldoet aan de norm welke geldt voor de ENEC.
 

Voorbeeld: een vliegtuig of motorvoertuig is ook samengesteld uit verschillende (afzonderlijk) gecertificeerde producten. Als het vliegtuig of motorvoertuig geassembleerd is moet het een type goedkeuring/certificering ondergaan, anders is het niet toegestaan met het vliegtuig te vliegen of met het motorvoertuig te rijden over de openbare weg. Simpel gesteld betekent dit dat men dus bij de type goedkeuring nagaat of het geheel voldoet aan de gestelde norm en of de verschillende onderdelen goed “met elkaar” communiceren en blijven werken.
 

In Nederland wordt de ENEC certificering uitgevoerd door Dekra Certification B.V. in Arnhem. In principe kan deze certificering in elk Europees land worden uitgevoerd, daar de norm voor de gehele Europese Unie geldt en is er dus geen verschil zitten tussen testen in Nederland of Duitsland of Spanje. Het enige probleem is de taal…. Onderstaande link geeft u een meer informatie over de ENEC-landen en de geaccrediteerde bedrijven die gemachtigd zijn om de ENEC keuring/certificering uit te voeren.

http://www.enec.com

N.B.: CE

Vaak zegt men (onterecht) dat het product een “CE-keurmerk” heeft. Dit is echter onjuist omdat CE geen keurmerk is maar slechts een markering. Deze markering zegt echter NIKS over de kwaliteit daar CE niet voorschrijft aan welke norm moet worden voldaan.